Psychologie

Een mens is voortdurend in beweging. Meestal gaat dat je goed af, maar soms stagneer je en overzie je het geheel niet meer. Dan weet je niet welke weg de juiste is en word je overmand door negatieve gevoelens en sombere gedachten. Bijvoorbeeld na een ingrijpende gebeurtenis of als er een nieuwe levensfase aanbreekt. Op zulke momenten kun je uit balans raken. Je voelt je belemmerd in je dagelijks leven, met fysieke of mentale klachten tot gevolg.
 

Vivamente Lisse

Veel voorkomende klachten

Stemmingsklachten

Wanneer je stemming somber is, je snel geïrriteerd raakt, problemen hebt met slapen en je geen plezier meer haalt uit het alledaagse leven. 

Angstklachten

Wanneer je belemmerd wordt in je functioneren omdat je spanning of angsten ervaart en hierdoor bepaalde situaties vermijdt.

Trauma- en stressorgerelateerde klachten

Wanneer de impact van gebeurtenissen zo groot is dat je dat je deze niet goed kunt verwerken. Je ervaart verhoogde spanning, herbelevingen of hebt last van nachtmerries.

Burn-out / overspannenheid

Wanneer je een sterke vermoeidheid, gevoel van onrust, slaapproblemen ervaart en je gedurende de dag minder goed kan functioneren. Lichaam en geest zijn uit balans door overbelasting.

Rouw- en verliesverwerking

Wanneer het verlies van een dierbare of een andere verlieservaring een grote impact op je heeft en je functioneren in het alledaagse leven wordt belemmerd.
 

Vivamente Lisse

Lichamelijke klachten zonder medische oorzaak

Wanneer je belemmerd wordt door klachten in je lichaam, terwijl je volgens alle medische onderzoeken gezond bent.

Psychische klachten ten gevolge van een ziekte

Wanneer een ernstige lichamelijke ziekte en medisch ingrepen een impact op je hebben en je je daardoor somber en angstig voelt.

Levensfaseproblematiek

Wanneer je in een overgang zit naar een andere levensfase en je bemerkt dat je opnieuw moet uitzoeken wie je bent en op welke manier je invulling kan gaan geven aan je leven.

Laag zelfbeeld

Wanneer je (aanhoudende) onzekerheid voelt over wie je bent, wat je doet, hoe je eruit ziet en je je zorgen maakt over wat anderen van je denken en vinden. 

Behandelmethodieken

Eye Movement Desensitization and Reprocessing  (EMDR)

Als er iets schokkends gebeurt in je leven wat heel erg verdrietig of moeilijk was dan lukt het niet altijd om deze gebeurtenis te verwerken. EMDR is een methode die je hier goed bij kan helpen. Op emdr.nl kun je meer informatie over EMDR vinden.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

In de cognitieve gedragstherapie (CGT) staat de invloed van het denken op gevoelens en de invloed daarvan op gedrag centraal. Je wordt meer bewust van belemmerende gedachten en gedrag en leert patronen te doorbreken.

Oplossingsgerichte therapie

Bij oplossingsgerichte therapie richt je je niet op het probleem, maar op datgene wat je zou wensen. Je gaat onderzoeken welke doelen je wilt bereiken en hoe je jouw sterke kanten in kunt zetten om dit te behalen.

Mindfulness

Mindfulness is een techniek om met aandacht en in het hier en nu te leven. Het reduceert stress in lichaam en geest.

Lichaamsgerichte benadering

Lichaamsgerichte benadering heeft als uitgangspunt dat er een functionele eenheid is tussen lichaam en geest. Het doel van lichaamsgerichte psychologie is het verminderen van psychische klachten
 

Vivamente Lisse

Acceptance en Commitment Therapie (ACT)

ACT is een vorm van therapie waarbij het aanvaarden van jouw (onverklaarde) klachten centraal staat (acceptatie) en om ruimte te maken voor wat belangrijk is in jouw leven (commitment). Het doel is niet om klachten op te lossen of te verminderen, maar om mentaal veerkrachtiger te worden.

Buitenpsycholoog

De krachtige combinatie van natuur, beweging, psychologie én de interactie tussen lichaam en geest staat bij de buitenpsycholoog centraal. Je gaat naar buiten en komt letterlijk in beweging.

Relatietherapie

Tijdens relatietherapie is er aandacht voor de onderlinge interactiepatronen en de verbetering van communicatie en begrip.

Ouderbegeleiding

Tijdens ouderbegeleiding krijg je uitleg, handvatten en inzicht in de klachten van je kind en hoe je als ouder je kind het beste kunt helpen.

Systeemtherapie

De klachten van je kind of uzelf hebben invloed op het gezin. Wanneer dit uit balans raakt kan het lastig zijn om de interactie goed te houden of ieders individuele behoeftes te kunnen blijven zien of er gaan ook bij anderen problemen spelen. Soms kan het dan helpend zijn om met het gezin of een deel van het gezin naar een systeemtherapeut te gaan. Daar worden de problemen in een grotere context bekeken en wordt gekeken hoe de verbindingen en verhoudingen in het gezin weer hersteld kunnen worden.

Onze werkwijze

Een behandeltraject begint met je aanmelding. We maken een afspraak voor een intake, en op basis daarvan doen wij een behandelvoorstel. Kun je je daarin vinden, dan beginnen we met de behandeling. Na het traject evalueren we samen in hoeverre je hulpvraag is beantwoord en bespreken we hoe je nu zelf verder kunt.
 

Vivamente Lisse

Aanmelden

In ons online patiëntportaal vul je heel eenvoudig je gegevens in. Met de knop ‘inschrijven’ maak je je aanmelding definitief. Je ontvangt direct een bevestigingsmail. Klik op de link in deze mail om je e-mailadres te bevestigen. Telefonisch aanmelden kan ook, maar via de website heeft onze voorkeur.

Bekijk hier onze actuele wachttijden

Afspraak inplannen

Zodra er een tijdstip beschikbaar is, nodigen we je uit voor het eerste intakegesprek. Dat doen we via de mail of telefonisch. Houd er rekening mee dat je voor een vergoeding door je zorgverzekeraar een verwijsbrief van je huisarts nodig hebt.

Intakefase

De intakefase bestaat meestal uit twee gesprekken waarin we je klachten en je hulpvraag bespreken. Dit kun je zien als een kennismaking: voor jou om te ervaren of er een klik is met je behandelaar, en voor de behandelaar om na te gaan of je bij ons op de juiste plek bent. Op basis van de intakegesprekken doen we een behandelvoorstel. Stem je hiermee in, dan start de behandeling.

Specialistische ggz
Als uit de gesprekken blijkt dat je klachten erg complex of specifiek zijn, dan ben je waarschijnlijk meer gebaat bij de specialistische ggz (sggz). De behandelaar kan je dan adviseren over een passende sggz-praktijk. Als je dat wilt, stelt de behandelaar je huisarts hiervan op de hoogte.

Behandelfase

Tijdens de behandelfase werken we met elkaar aan de doelen die je voor jezelf hebt opgesteld. Dit doen we door gesprekken die inzicht geven en door de juiste combinatie van behandelmethodieken. Deze gesprekken kunnen ook online gevoerd worden. 

Afsluitfase

De behandelfase beëindigen we met een evaluatie van de behandeldoelen. We bespreken in deze fase ook hoe je je positieve ontwikkelingen na de behandeling zelfstandig voorzet.