Kind- en jeugdpsychologie

Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar bieden we kind- en jeugdpsychologie. We vertellen je er hieronder meer over. Ben je zelf onder de 18 jaar, lees dan het stukje ‘Voor kinderen en jongeren’. Als ouder of verzorger scrol je een stukje omlaag op deze pagina.
 

Vivamente Lisse

Voor kinderen en jongeren

Soms heb je ergens last van en kom je er zelf niet helemaal uit. Je wil je bijvoorbeeld blijer voelen. Je wil meer durven. Je wil minder snel boos worden. Of je wil leren omgaan met de scheiding van je ouders. Een psycholoog kan je daarbij helpen, zodat je weer lekkerder in je vel zit.

Je hulpvraag

Als je bij ons met een behandeling begint, vragen we eerst wat je hulpvraag is: waarmee kunnen we jou helpen? Die vraag gaan we in gesprekken en met oefeningen met elkaar proberen te beantwoorden. Zo’n hulpvraag kan bijvoorbeeld zijn:

  • Ik wil me weer blij voelen
  • Ik wil sterker in mijn schoenen staan als iemand onaardig tegen me doet
  • Ik wil me rustiger voelen als ik een toets moet maken
  • Ik wil meer durven
  • Ik wil leren rustiger te reageren als ik boos ben
  • Ik wil meer zelfvertrouwen
  • Ik wil leren omgaan met de scheiding van mijn ouders
  • Ik wil leren omgaan met de drukte in mijn hoofd

 

Voor ouders

Heeft je kind moeite met het aangaan van sociale contacten, faalangst of last van eenzaamheid of onzekerheid? Dan kunnen we jou en je kind daarbij ondersteunen. Vanuit jullie hulpvraag maken we een behandeling op maat.

Jij en je kind kunnen ook bij ons terecht met klachten als ongehoorzaamheid, druk of agressief gedrag, angsten, gepest worden, somberheid, vergeetachtigheid en problemen met opvoeding en werkhouding (thuis of op school).

Lees hieronder hoe het behandeltraject voor kinderen en jongeren eruitziet en hoe je jezelf of je kind aanmeldt.
 

Vivamente Lisse

Behandeltraject kind en jeugd

Een behandeltraject begint met de aanmelding. We plannen een intakegesprek in en doen op basis daarvan een behandelvoorstel. Dit maken we op maat, afgestemd op het kind zelf en op de hulpvraag. Soms betrekken we de ouders ook in het traject of evalueren we tussentijds al. Hieronder lees je meer over de verschillende fases van onze werkwijze.
 

Vivamente Lisse

Aanmelden

Meld je kind of jezelf eenvoudig aan in ons online patiëntportaal. Telefonisch aanmelden kan ook, maar via de website heeft onze voorkeur. Je vult dan namelijk gelijk een aantal vragen in zodat we je nog beter kunnen helpen. Via de mail ontvang je een automatische bevestiging van je aanmelding.

Bekijk hier onze actuele wachttijden

Afspraak maken

Nadat we je aanmelding hebben ontvangen, bellen we je om kort de hulpvraag te bespreken. We schatten dan in of je bij ons op de juiste plek bent. Zo ja, dan nodigen we je uit voor het intakegesprek zodra hiervoor een tijdstip beschikbaar is. Je ontvangt de uitnodiging per mail of telefonisch. Meestal vergoedt de gemeente waar je woont de behandeling. Om hiervan gebruik te maken, heb je een verwijsbrief van je huisarts nodig.

Toestemming

We mogen een kind alleen behandelen met toestemming van een of beide ouders. Per leeftijdscategorie gelden hiervoor verschillende regels:
 

  • Voor kinderen tot 12 jaar moet een van de ouders toestemming geven en akkoord gaan met het behandelplan. Bij gescheiden ouders hebben we toestemming van beide ouders nodig.
  • Voor kinderen van 12 t/m 15 jaar moeten het kind zelf en een van de ouders toestemming geven. Bij gescheiden ouders is toestemming nodig van beide gezagdragende ouders.
  • Kun je met het gezagsregister aantonen dat je de enige gezagdragende ouder bent? Dan volstaat alleen jouw toestemming.
  • Jongeren van 16 en 17 jaar mogen zelfstandig een hulpverleningstraject starten.

Intakefase

Bij een deel van het intakegesprek zijn de ouders aanwezig. We maken kennis met elkaar en bespreken de hulpvraag. Soms nemen we ook vragenlijsten af. Na het intakegesprek bekijken we samen welke behandeling het beste aansluit bij de hulpvraag. We stellen een behandelplan op en nemen dat met elkaar door. Gaan jullie akkoord met het behandelplan? Dan starten we met het traject.

Behandelfase

De behandelfase bestaat uit individuele gesprekken tussen de behandelaar en het kind, soms ook met ouders erbij. We maken gebruik van verschillende behandelmethoden, waaronder oplossingsgerichte therapie, cognitieve gedragstherapie en EMDR. Zo nodig betrekken we een systeemtherapeut bij de behandeling. We voeren gesprekken, doen oefeningen en geven opdrachten mee voor thuis. Tussentijds evalueren we de voortgang. Soms is een diagnostisch onderzoek nodig. In dat geval krijg je vragenlijsten en testjes om de onderzoeksvragen te beantwoorden.

Afsluitfase

De behandeling eindigt met een evaluatie van de behandeldoelen. We bespreken hierbij ook hoe je de positieve ontwikkeling na de behandeling zelfstandig kunt voorzetten.

Behandelmethodieken

Eye Movement Desensitization and Reprocessing  (EMDR)

Als er iets schokkends gebeurt in je leven wat heel erg verdrietig of moeilijk was dan lukt het niet altijd om deze gebeurtenis te verwerken. EMDR is een methode die je hier goed bij kan helpen. Op emdr.nl kun je meer informatie over EMDR vinden.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

In de cognitieve gedragstherapie (CGT) staat de invloed van het denken op gevoelens en de invloed daarvan op gedrag centraal. Je wordt meer bewust van belemmerende gedachten en gedrag en leert patronen te doorbreken.

Oplossingsgerichte therapie

Bij oplossingsgerichte therapie richt je je niet op het probleem, maar op datgene wat je zou wensen. Je gaat onderzoeken welke doelen je wilt bereiken en hoe je jouw sterke kanten in kunt zetten om dit te behalen.

Mindfulness

Mindfulness is een techniek om met aandacht en in het hier en nu te leven. Het reduceert stress in lichaam en geest.

Lichaamsgerichte benadering

Lichaamsgerichte benadering heeft als uitgangspunt dat er een functionele eenheid is tussen lichaam en geest. Het doel van lichaamsgerichte psychologie is het verminderen van psychische klachten
 

Vivamente Lisse

Acceptance en Commitment Therapie (ACT)

ACT is een vorm van therapie waarbij het aanvaarden van jouw (onverklaarde) klachten centraal staat (acceptatie) en om ruimte te maken voor wat belangrijk is in jouw leven (commitment). Het doel is niet om klachten op te lossen of te verminderen, maar om mentaal veerkrachtiger te worden.

Buitenpsycholoog

De krachtige combinatie van natuur, beweging, psychologie én de interactie tussen lichaam en geest staat bij de buitenpsycholoog centraal. Je gaat naar buiten en komt letterlijk in beweging.

Relatietherapie

Tijdens relatietherapie is er aandacht voor de onderlinge interactiepatronen en de verbetering van communicatie en begrip.

Ouderbegeleiding

Tijdens ouderbegeleiding krijg je uitleg, handvatten en inzicht in de klachten van je kind en hoe je als ouder je kind het beste kunt helpen.

Systeemtherapie

De klachten van je kind of uzelf hebben invloed op het gezin. Wanneer dit uit balans raakt kan het lastig zijn om de interactie goed te houden of ieders individuele behoeftes te kunnen blijven zien of er gaan ook bij anderen problemen spelen. Soms kan het dan helpend zijn om met het gezin of een deel van het gezin naar een systeemtherapeut te gaan. Daar worden de problemen in een grotere context bekeken en wordt gekeken hoe de verbindingen en verhoudingen in het gezin weer hersteld kunnen worden.

Psychodiagnostiek kind en jeugd

Bij Vivamente kunnen wij ook psychodiagnostisch onderzoek afnemen.
Lees hiervoor onze visie hoe wij werken in de basis-GGZ.

Lees onze visie